Generella tips
Tips

  • Det alltid är billigare att betala i lokal valuta när du betalar med kreditkort. På en bilhyra kan det göra ett par hundra kronor.
    Samma sak gäller när Du tar ut pengar från en bankomat. Lokal valuta är billigast.
  • Det är billigare att ta ut pengar i bankomat på plats än att växla hemma och det finns nästan alltid en bankomat på flygplatsen.
  • Om Du har flygplansbyte på hemvägen – se till att få dina taxfree-påsar förseglade.
  • Alkohol i Spanien, Portugal och en del andra länder kostar ungefär lika mycket ”i land” som på flygplatsen. I varuhusen hittar du ofta alkohol till lägre priser än på flygplatsen. Då kan du dessutom ta med alkoholen i incheckat bagage och slipper bära på det.
  • Många hemförsäkringar innehåller ett fullgott avbeställningsskydd. Kolla innan du köper ett.
    Många gånger får du ett bra reseskydd, inklusive förseningsskydd, genom att du betalar vår faktura från ditt bankkonto och har ett kort kopplat till det. Det ger samma skydd som om du betalar med kortet. Prata med banken.

Flyg

 

shutterstock_110793839Reser ni på Egen Hand eller Long Stay bokar ni ert flyg själva. Vi kan boka flyget åt er, men då måste vi oftast få betalt för flygbiljetten innan vi bokar flyget. Denna inbetalning ingår i anmälningsavgiften och återbetalas inte vid en eventuell avbokning.

Vi använder själva oftast SAS, Norwegian, KLM/Air France eller Turkish Airlines. Alla har bra priser om man är tidigt ute. SAS och Norwegian har också direktflyg från flera platser i Sverige.

Både SAS och Norwegian säljer sina biljetter per resväg. Du kan boka utresa med det ena bolaget och hemresa med det andra. På så sätt hitta bra priser och dagar som passar dig.

PÅ SAS är det oftast fördelaktigt att boka SAS Plus. Då ingår 2x23kg bagage. Så du slipper betala extra för bagen. Dessutom ingår mat ombord och lounge på flygplatsen. Biljetten är dessutom omboknings- och återbetalningsbar.

Även Norwegian har plusalternativ som lönar sig. Klicka inte bara i det lägsta priset. De har t.ex. en klass där man för plus 200 kr får med ett bagage och får reservera sittplats. Billigare än att göra det var för sig. Golfbagen bokas för sig, ca 300 kr per väg.

På Turkish Airlines ingår oftast bagaget i priset och man får ta med en (!) golfbag per person fritt. På KLM/Air France får medlemmar i Flying Blue ta med sig golfbagen fritt under förutsättning att flyget utförs av KLM/Air France eller något av deras dotterbolag. För att få ta med golfbagen gratis måste man printa ut en voucher efter att flyget är bokat.

klmsasturkishnorwegian


Hyrbil

Vi rekommenderar att du bokar hyrbil själv då det behövs kreditkort vid såväl bokning som upphämtning. Dessutom har vi alla olika önskemål vad gäller storlek, drivmedel etc.

Här är några uthyrare vi själva använder ofta:

EconomyCarRentals

Holiday Autos

Dessa är egentligen sökmotorer som söker igenom många uthyrningsföretag. Båda har gett oss riktigt bra priser på hyrbilar. Ibland har priserna varit en tredjedel av vad andra företag tar. Men ibland kan du få bilar med en del skador.

Vissa uthyrare har kontor ca 5-10 minuter från flygplatsen. Då hämtar och lämnar hyrbilsföretaget dig på flygplatsen (detta kan ofta gå snabbare än hos uthyrarna på flygplatsen, eftersom köerna är kortare). Men bilen skall oftast återlämnas på uthyrarens kontor. Glöm inte att markera i navigatorn var du hämtade bilen!!!

När boka bilen?

De flesta biluthyrare (t ex EconomyCarRentals) har fri avbokning fram till några dagar innan hyresperioden börjar.

Detta innebär att du kan boka en bil när du bestämt dina resedatum och betala en liten deposition. Sedan kan du då och då kontrollera om hyran för “din bil” gått ned och i så fall boka en “ny bil” och boka av den gamla. Vi har varit med om att priset har sjunkit med över 50%.

Skall du vara borta länge kan det ibland löna sig att dela upp hyresperioden i två eller fler delar. Tänk dock på att du kan få betala flera tankningsavgifter, se nedan.

Försäkring

När du hyr en bil via EconomyCarRentals eller Holiday Autos kan du välja deras självriskförsäkring. Den är billigare än biluthyrarens försäkring och kostar oftast några hundralappar (ingår normalt i det pris du ser – vill du inte ha den måste du ta bort krysset). Men den innebär nackdelar. För det första behöver du betala en deposition när du hämtar ut din bil. Denna kan vara på flera tusen kronor, ibland över 10.000 kr. Depositionen får du tillbaka när du återlämnar bilen oskadd. Har du fått en skada på bilen dras denna av på depositionen så långt denna räcker. En skadad backspegel kan kosta 6.000 kr, en sprucken vindruta kanske 10.000 kr. Detta måste du betala till biluthyraren och sedan kräva tillbaka av EconomyCarRentals eller Holiday Autos. Det kan bli en del pappersexersis och ta ett par månader innan du har pengarna igen. Men oftast fungerar det.

Ditt andra alternativ är att ta en självriskeliminering hos uthyraren. Dessa brukar kosta 200-500 kr/dygn. Då betalar du inte något oberoende av skador. På många ställen slipper du kön och kan bara slänga in nyckeln och säga “Full insurance”. Men det kostar som sagt någon eller några tusenlappar per vecka.

Väljer du att inte ta uthyrarens självriskeliminering är det viktigt att du kontrollerar bilen noga (utvändigt och invändigt) innan du lämnar uthyraren. Alla skador skall vara dokumenterade i uthyrningspappren. Är de inte det måste du gå in och tala om det för uthyraren som skall markera dessa i pappren. Ta gärna fotos som visar på skadorna som inte är dokumenterade eller ännu hellre på samtliga skador.

Kontrollera också med ditt kortföretag (Du måste ha ett kreditkort när Du hyr bil) vad försäkringen som är kopplad till kortet ersätter. Det finns kortförsäkringar som täcker självrisk upp till 10 000 kr om du betalat din flygresa och bilhyran med kortet eller kontot kortet är kopplat till. I detta fall gäller även samma villkor avseende deposition som när du inte väljer uthyrarens självriskeliminering.

Drivmedel

När du hämtar din hyrbil gäller antingen full-full eller full-empty. I det första fallet skall du återlämna bilen fulltankad och ingen extra kostnad tillkommer. Om den inte är fulltankad får du betala en tankningsavgift och för det bränsle som saknas.

Det blir att vanligare med full-empty. Dvs att du betalar för den första tanken och förväntas lämna tillbaka bilen tom. Finns det bränsle kvar får du tillbaka pengarna på kreditkortet för kvarvarande bränsle minus en administrationsavgift.

Hitta tillbaka till uthyraren

Många uthyrare har sina bilar 5-10 minuter från flygplatsen. Är man sen till flyget hem är det inte roligt att leta runt och inte hitta uthyraren. Så innan du lämnar uthyraren när du hämtat din hyrbil bör du markera och spara uthyrarens position i din navigator. Se också till så att du har uppdaterade kartor. Det sker ofta ändringar av vägarna runt flygplatserna.

Tips Hyrbil

  • Det blir inte alltid som du tänkt dig, du kanske inte fått tillbaka det du skall för drivmedel eller blivit överdebiterad på annat sätt. Då skall du först kontakta uthyraren och om inte det hjälper är ett tips att gå in på www.ecrcs.eu som är ett gemensamt och opartiskt “klagoorgan” för ett antal biluthyrare. Kolla om din uthyrare finns med och i så fall kan de kanske hjälpa dig.
  • Om du råkar ut för en olyckshändelse med bilen skall du alltid ta fotografier av bilen och olycksplatsen. Gör det även om du bara råkat backa på ett träd på en parkeringsplats som gett en mycket liten skada. Du kan behöva dokumentationen för att få tillbaka eventuell självrisk från en försäkring. Underrätta hyrbilsfirman omgående, även om det bara är en liten skråma.
  • Tillkalla alltid polis så snart något annat fordon eller någon person är inblandad.
  • Med Google Maps i telefonen kan du skapa en resväg när du har tillgång till Internet och spara i Google Maps “Offlineområden”. Sedan kan du navigera med Google Maps utan kontakt med Internet.