Hyrbil

Här är några uthyrare vi själva använder ofta:

Bildresultat för holiday autoseconomy car rentals

Dessa är egentligen sökmotorer som söker igenom många uthyrningsföretag. Båda har gett oss riktigt bra priser på hyrbilar. Ibland har priserna varit en tredjedel av vad andra företag tar. Men ibland kan du bilar med en del skador.

Vissa uthyrare har kontor ca 5-10 minuter från flygplatsen. Då hämtar och lämnar hyrbilsföretaget dig på flygplatsen. Men bilen skall oftast återlämnas på uthyrarens kontor. Glöm inte att markera i navigatorn var du hämtade bilen!!!

Försäkring

När du hyr en bil via EconomyCars eller Holiday Autos kan du välja deras självriskförsäkring. Den är billigare än biluthyrarens försäkring och kostar oftast några hundralappar (ingår normalt i det pris du ser – vill du inte ha den måste ta bort krysset). Men den innebär nackdelar. För det första behöver du betala en deposition när du hämtar ut din bil. Denna kan vara på flera tusen kronor, ibland över 10.000 kr. Depositionen får du tillbaka när du återlämnar bilen oskadd. Har du fått en skada på bilen dras denna av på depositionen så långt denna räcker. En skadad backspegel kan kosta 6.000 kr, en sprucken vindruta kanske 10.000 kr. Detta måste du betala till biluthyraren och sedan kräva tillbaka av Economy Cars eller Holiday Autos. Det kan bli en del pappersexersis och ta ett par månader innan du har pengarna igen. Men oftast fungerar det.

Ditt andra alternativ är att ta en självriskeliminering hos uthyraren. Dessa brukar kosta 200-500 kr/dygn. Då betalar du inte något oberoende av skador. På många ställen slipper du kön och kan bara slänga in nyckeln och säga “Full insurance”. Men det kostar som sagt någon eller några tusenlappar per vecka.

Väljer du att inte ta uthyrarens självriskeliminering är du viktigt att du kontrollerar bilen noga (utvändigt och invändigt) innan du lämnar uthyraren. Alla skador skall vara dokumenterade i uthyrningspappren. Är de inte det måste du gå in och tala om det för uthyraren som skall markera dessa i pappren. Ta gärna fotos som visar på skadorna som inte är dokumenterade eller ännu hellre på samtliga skador.

Kontrollera också med ditt kortföretag (Du måste ha ett kreditkort när Du hyr bil) vad försäkringen som är kopplad till kortet ersätter. Det finns kortförsäkringar som täcker självrisk upp till 10 000 kr om du betalat din flygresa och bilhyran med kortet eller kontot kortet är kopplat till. I detta fall gäller även samma villkor avseende deposition som när du inte väljer uthyrarens självriskeliminering.

Drivmedel

När du hämtar din hyrbil gäller antingen full-full eller full-empty. I det första fallet skall du återlämna bilen fulltankad och ingen extra kostnad tillkommer. Om den inte är fulltankad får du betala en tankningsavgift och för det bränsle som saknas.

Det blir att vanligare med full-empty. Dvs att du betalar för den första tanken och förväntas lämna tillbaka bilen tom. Finns det bränsle kvar får du tillbaka pengarna på kreditkortet för kvarvarande bränsle minus en administrationsavgift.

Hitta tillbaka till uthyraren

Många uthyrare har sina bilar 5-10 minuter från flygplatsen. Är man sen till flyget hem är det inte roligt att leta runt och inte hitta uthyraren. Så innan du lämnar uthyraren när du hämtat din hyrbil bör du markera och spara uthyrarens position i din navigator. Se också till så att du har uppdaterade kartor. Det ske ofta ändringar av vägarna runt flygplatserna.

Tips Hyrbil

  • Om du råkar ut för en olyckshändelse med bilen skall du alltid ta fotografier av bilen och olycksplatsen. Gör det även om du bara råkat backa på ett träd på en parkeringsplats som gett en mycket liten skada. Du kan behöva dokumentationen för att få tillbaka eventuell självrisk från en försäkring. Underrätta hyrbilsfirman omgående, även om det bara är en liten skråma.
  • Tillkalla alltid polis så snart något annat fordon eller någon person är inblandad.
  • Tag med din navigator – det underlättar livet!
  • Eller köp en navigationsapp till din smartphone – t.ex. Navigon – som innehåller kartor (kväver ingen roaming). Det finns även gratisappar med gratis kartor. Dessa är inte alltid bra, det lönar sig att köpa till “riktiga” kartor.
  • Med Google Maps i telefonen kan du skapa en resväg när du har tillgång till Internet och spara i Google Maps “Offlineområden”. Sedan kan du navigera med Google Maps utan kontakt med Internet.
  • Kolla om ditt abonnemang innefattar datatrafik i EU. T.ex. Europolitan har sådan abonnemang. Då kan du, om du använder mobiltelefonen som navigator, få uppgifter om köer och olyckor.