Flyg & Hyrbil

Flyg

Reser ni på Egen Hand eller Long Stay bokar ni ert flyg själva. Vi kan boka flyget åt er, men då måste vi oftast få betalt för flygbiljetten innan vi bokar flyget. Denna inbetalning ingår i anmälningsavgiften och återbetalas inte vid en eventuell avbokning.

Vi använder själva oftast SAS, Norwegian, KLM/Air France eller Turkish Airlines. Alla har bra priser om man är tidigt ute. SAS och Norwegian har också direktflyg från flera platser i Sverige.

Både SAS och Norwegian säljer sina biljetter per resväg. Du kan boka utresa med det ena bolaget och hemresa med det andra. På så sätt hitta bra priser och dagar som passar dig.

PÅ SAS är det oftast fördelaktigt att boka SAS Plus. Då ingår 2x23kg bagage. Så du slipper betala extra för bagen. Dessutom ingår mat ombord och lounge på flygplatsen. Biljetten är dessutom omboknings- och återbetalningsbar.

Även Norwegian har plusalternativ som lönar sig. Klicka inte bara i det lägsta priset. De har t.ex. en klass där man för plus 200 kr får med ett bagage och får reservera sittplats. Billigare än att göra det var för sig. Golfbagen bokas för sig, ca 300 kr per väg.

På Turkish Airlines ingår oftast bagaget i priset och man får ta med en (!) golfbag per person fritt. På KLM/Air France får medlemmar i Flying Blue ta med sig golfbagen fritt under förutsättning att flyget utförs av KLM/Air France eller något av deras dotterbolag. För att få ta med golfbagen gratis måste man printa ut en voucher efter att flyget är bokat.

klmsasturkishnorwegian

Hyrbil

Här är några uthyrare vi själva använder ofta:

Bildresultat för holiday autoseconomy car rentals

Dessa är egentligen sökmotorer som söker igenom många uthyrningsföretag. Båda har gett oss riktigt bra priser på hyrbilar. Ibland har priserna varit en tredjedel av vad andra företag tar. De erbjuder ofta en kompletterande “Självriskeliminering”, som kan vara fördelaktigare än de som uthyrarna erbjuder.

Uthyrarna vill gärna sälja på dig extra försäkring för att eliminera självrisk etc. Dessa är oftast väldigt dyra. Fördelen med att teckna försäkringen hos uthyraren är att man inte behöver deponera pengar för självrisken (blockera på kreditkortet) som ofta kan vara 10 000 – 15 000 kr.

Kontrollera med ditt kortföretag (Du måste ha ett kreditkort när Du hyr bil) vad försäkringen som är kopplad till kortet ersätter. Det finns kortförsäkringar som täcker självrisk upp till 10 000 kr om Du betalat din flygresa och bilhyran med kortet eller kontot kortet är kopplat till.

Vissa uthyrare har kontor ca 5-10 minuter från flygplatsen. Då hämtar och lämnar hyrbilsföretaget dig på flygplatsen. Men bilen skall oftast återlämnas på uthyrarens kontor. Glöm inte att markera i navigatorn var du hämtade bilen!!!

Tips Hyrbil

  • Om du råkar ut för en olyckshändelse med bilen skall du alltid ta fotografier av bilen och olycksplatsen. Gör det även om du bara råkat backa på ett träd på en parkeringsplats som gett en mycket liten skada. Du kan behöva dokumentationen för att få tillbaka eventuell självrisk från en försäkring. Underrätta hyrbilsfirman omgående, även om det bara är en liten skråma.
  • Tillkalla alltid polis så snart något annat fordon eller någon person är inblandad.
  • Har bilen skador när du hämtar ut den bör du fotografera dessa om de inte finns angivna på de handlingar du får när du hämtar nyckeln.
  • Hyrbilen levereras oftast med full tank (som du får betala när du hämtar ut bilen). När du lämnar tillbaka bilen får du i allmänhet ersättning för överblivet drivmedel, men det kan löna sig att fylla tanken precis innan återlämnandet. De flesta uthyrare tar en serviceavgift för att fylla tanken på bilen före leverans, 200-300 kr!
  • Tag med din navigator – det underlättar livet!
  • Eller köp en navigationsapp till din smartphone – t.ex. Navigon – som innehåller kartor (ingen roaming). Det finns även gratisappar med gratis kartor. Dessa är inte alltid bra, det lönar sig att köpa till “riktiga” kartor.
  • Med Google Maps i telefonen kan du skapa en resväg när du har tillgång till Internet och spara i Google Maps “Offlineområden”. Sedan kan du navigera med Google Maps utan kontakt med Internet.